Det du må tenke over når du bygger nytt kjøkken

Å renovere eller bygge nytt kjøkken er en stor beslutning. Det kan for mange virke som et uoverskuelig prosjekt og ikke uten grunn: Det skal faktisk tas opp imot 400 individuelle beslutninger – store, små og midt imellom – før du kan nyte sluttresultatet og ta i bruk det nye kjøkkenet ditt.

Les mer her, og få tips og triks som du kan bruke underveis i prosessen. Du får også gode råd og inspirasjon til valg av materiale, funksjonalitet og design.

BEHOV OG FYSISKE RAMMER

Start med å vurdere ditt eller deres behov på kjøkkenet. Hvordan bruker dere kjøkkenet i dag, og vil dere gjerne kunne bruke det annerledes i fremtiden? Det gjelder både matlaging, oppbevaring og ikke minst samværet på kjøkkenet.

Skal kjøkkenet primært være et matverksted? Skal det integreres med spisestue eller stue? Er kjøkkenet et sted hvor dere samles om lekser, lek eller et glass vin etter en lang arbeidsdag? Deres behov, ønsker og drømmer avgjør hvilke typer kjøkken dere bør vurdere, og hvordan kjøkkenet deres skal innredes for å passe til kjøkkenlivet deres på best mulig måte.

Kjøkkenrommets størrelse og utforming danner rammene for innredningsmulighetene. Bor dere i en leilighet med få kvadratmeter til rådighet, så tenk på maksimal utnyttelse av plassen, og vurder eventuelt å bygge til taket. Har dere et stort kjøkken, så vær oppmerksom på hvordan dere plasserer kjøkkenelementene i forhold til hverandre, slik at dere optimaliserer bevegelsene og arbeidsgangen.

Ekspertens tips: Ta utgangspunkt i kjøkkenet dere har

  • Hvilken rolle spiller kjøkkenet i deres hverdag og måten dere er sammen på?
  • Hva fungerer godt, og hva kunne dere tenke dere var annerledes og bedre? 
  • Skal kjøkkenet være et avgrenset rom eller en integrert del av f.eks. spisestuen?

HENT INSPIRASJON OG IDEER

Vi anbefaler å undersøke markedet grundig før dere bestemmer dere for et nytt kjøkken. Det er viktig å få et fullstendig bilde av mulighetene – slik at en ikke ser noe en heller ville hatt når det er for sent!

Hos kjøkkenforhandlere kan du få et godt inntrykk av kjøkkeninnredning, -design og materialer. I tillegg er det massevis av gode ideer og inspirasjon å hente i boligmagasiner og -kataloger, på livstilsblogger og sosiale medier – se f.eks. #kitcheninspiration, #kvikkitchen og #manobykvik

SE KJØKKENET I DITT EGET HJEM

Husk at de kjøkkenoppstillingene som du ser i kataloger og på Internett er eksempler, og at kjøkkenet ditt vil bli tilpasset ditt rom og dine ønsker. Når du får laget en 3D-modell av det nye kjøkkenet ditt hos en forhandler, vil du oppleve at det blir mye lettere å forestille seg hvordan det ferdige kjøkkenet kommer til å se ut hjemme hos deg.

PRIORITER FUNKSJONALITET PÅ KJØKKENET DITT

Når du har kontroll på de innledende og mer ordnede kjøkkenvurderingene, er det på tide å for alvor fokusere på kjøkkenets funksjonalitet og innredning. Kjøkkenets funksjoner skal tilpasses deg og dere, slik at dere vil glede dere over å bruke og oppholde dere i rommet hver eneste dag.

INNREDNING OG OPPBEVARING PÅ KJØKKENET

Et sentralt forhold med stor betydning er om det nye kjøkkenet skal innredes som et separat rom eller som en del av et oppholdsrom som tjener flere formål. Det er mange muligheter, fra det klassiske SamtaleKjøkken® til helt frittstående kjøkken – eller kjøkken som snarere fremstår som møbler i en stue enn som et kjøkken i tradisjonell forstand.

Vil du gjerne integrere kjøkkenet optimalt i rommet, så vurder ekstra romslige underskap slik at du kan unnvære overskapene. Du slipper å ha oppbevaringsplass som du likevel ikke kan nå inn i. Og med smarte skuffeinnsatser og kasser kan du lett holde orden på alt fra bestikk til krydder og få perfekt oversikt over alt i skuffene. Vi anbefaler også skuffematter, så innholdet ikke sklir rundt når skuffene åpnes og lukkes.

HVEM – OG HVOR MANGE – SKAL BRUKE KJØKKENET?

Når du skal prioritere og plassere de enkelte kjøkkenelementene i rommet, bør du vurdere hvem som skal bruke kjøkkenet – og her kan det være mange hensyn å ta. Er det f.eks. barn i familien, så ta stilling til om de minste skal kunne nå tallerkener og glass, eller om dere vil barnesikre kjøkkenet fra starten, f.eks. med overskap til skjørt servise og lignende.

DEL INN KJØKKENET I ARBEIDSSONER

Tilberedningsplassen er viktig for de fleste – i alle fall hvis en ofte tilbereder måltidene fra bunnen. Her er det ikke bare plassen på kjøkkenbenken som teller. Det er også viktig med lett tilgang til kniver, skjærebrett, fat, skåler og råvarer. Tenk derfor over hvordan arbeidsplassen ved kjøkkenbenken er plassert i forhold til kjøkkenets andre elementer, inkludert kjøleskap, skuffer og kokeplate.

I området rundt kokeplaten har en ofte behov for mange ting på én gang, og her er det viktig med enkel tilgang til kjøkkenredskapene samt å ha god plass til å sette fra seg varme kokekar. Vurder en benkeplate i keramikk, som tåler veldig høye temperaturer – så trenger du ikke å bekymre deg for rister eller bordskånere.

Plassen ved vasken tjener mange formål, og her må det være plass til litt av hvert – fra oppvask til rensing av fisk og grønnsaker. Er dere ofte sammen om matlaging eller rengjøring? Innred om mulig kjøkkenet slik at flere kan arbeide sammen, f.eks. rundt vasken og ved oppvaskmaskinen, uten å stå i veien for hverandre.

Vi anbefaler å innrede kjøkkenet med utgangspunkt i de fem arbeidssonene. De kan du lese mye mer om her.

MATERIALEVALG OG DESIGN

Hvilke materialer du bør velge, avhenger delvis av preferansene dine i forhold til design og uttrykk, delvis av hvordan du og familien bruker kjøkkenet, og hvor mye energi dere vil bruke på vedlikehold. Spesielt valg av benkeplate krever vurdering, siden benkeplaten er det elementet på kjøkkenet som skal kunne tåle størst slitasje.

VIL DU MINIMERE BEHOVET FOR RENGJØRING?

En del av vedlikeholdet er også kjøkkenrengjøringen, og her kan du hjelpe deg selv både i forhold til materialer og innredning. Velg rengjøringsvennlige og slitesterke materialer som laminat eller kompositt, og få en overflate som er enkel å tørke av. Husk også at jo flere åpne hyller et kjøkken har, jo mer er det å tørke støv av, mens lukkede skap med glatte dører er noe raskere å rengjøre.Kjøkken - Kviks veiledning til kjøkkenkjøpet - mano-gloss-kitchen-Hero-1334x1000px

BRUK FARGER TIL Å ENDRE KJØKKENETS STØRRELSE

Vurder både vedlikehold og uttrykk når du velger farge på kjøkkenelementer og benkeplate. Et lite kjøkken kan virke større hvis du velger en lys farge til skapelementene, eventuelt med en overflate i høyglans. Hvis du derimot har et stort rom, kan et svart kjøkken bidra til å skape en flott dybde. Husk at lyse og hvite overflater generelt krever litt hyppigere rengjøring for å holdes pene.

Leave a Reply

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *