Drømmehjemmet ligger på loftet

Loft har ofte spennende vinkler som igjen bidrar til å skape interessante romfølelser.

Du må imidlertid jobbe litt for å lage en drømmeleilighet under skråtaket. Her gjelder det å tenke utenfor boksen, men knekker du innredningskoden kan den fungere bra.

Har du et uinnredet tørkeloft bør du altså ikke være redd for å gjøre det til boareal. Sett deg imidlertid inn i reglene som gjelder i slike prosjekter.

Kanskje kan det være fornuftig å be om et møte med plan- og bygningsetaten i din respektive kommune tidlig i prosessen? Da kan du få veiledning og vurdering av hvilke sjanser du har til å få godkjent utbyggingen.

Her viser vi deg noen loft til inspirasjon. Eierne har tenkt utradisjonelt og tatt modige grep.

HERLIG: Det er ikke alle som klarer å lage det så fint som på bildet, men med litt kreativitet kan du skape en drøm under skråtaket.
HERLIG: Det er ikke alle som klarer å lage det så fint som på bildet, men med litt kreativitet kan du skape en drøm under skråtaket.

Bryt opp følelsen

Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar tror mange kan finne drømmeleiligheten på loftet.

– Rommet kan jo fort bli litt kantete med mange ulike vinkler, så det å møblere med runde bord og tepper kan bidra til å bryte opp den følelsen. Ofte fungerer store lave møbler for å understreke storbylivet og det kontinentale preget. Det kan gjøre rommet mer dynamisk, forklarer han.

«Rom for varig opphold»

GOD UTNYTTELSE: Her har eierne vært flinke med å utnytte plassen i skråveggene.
GOD UTNYTTELSE: Her har eierne vært flinke med å utnytte plassen i skråveggene.

Når det gjelder loftsrom i boliger eller hytter, må du først fastslå hva rommet skal brukes til. Dreier det seg om et loft med skrå himling og romhøyde mindre enn 1,9 meter i en bredde på 0,6 meter langs mønet, er rommet ikke målbart og vil uansett ikke kunne bli godkjent som soverom eller annet «rom for varig opphold», som det heter.

– Men det er ikke ulovlig å oppholde seg på et slikt rom som dermed kan brukes som lekerom, loftstue eller til rom for «kortvarig opphold». Men ifølge byggereglene har man altså ikke lov til å overnatte her, forklarer Hyttelivs byggeteknisk ekspert Per Christian Tellefsen.

Klare isolasjonskrav

Tellefsen forteller at byggeforskriften har en del unntak for hytter, men mange av kravene f.eks. til romhøyde, rømningsveier, trapp og rekkverk også gjelder her. Det stilles samtidig en del krav til forskriftsmessig trapp mellom oppholdsrom i ulike etasjer. Den skal ha rekkverk og håndlist. Men fører trappa kun til et loft som ikke skal brukes til varig opphold, vil det være tilstrekkelig med en loftstige.

BARNESONE: Små barnerom eller lekestuer kan fungere godt på loft.
BARNESONE: Små barnerom eller lekestuer kan fungere godt på loft.

– Skal et kaldtloft innredes til soverom, må det vindtettes og isoleres. I en sommerhytte i mildt klima, vil det i praksis være nok med 2,5 – 10 cm isolasjon i taket, men skal hytta brukes i vinterhalvåret, bør det være minst 20 cm. Hytter under 50 kvadratmeter er unntatt isolasjonskravene, mens hytter mellom 50 og 150 kvadratmeter har noe mildere krav enn nye bolighus, forklarer Tellefsen.

Lag oppbevaring i sideveggene

Når det gjelder selve utformingen anbefaler interiørarkitekt Ramsøskar å jobbe med åpenhet. Åpne kjøkkenløsninger og det å åpne taket helt opp mot mønet. Han minner samtidig om at dagens krav til isolering gjør at taket kanskje blir lavere enn det man hadde sett for deg under planleggingen.Annonse- S2 ShoppingNÅ: Superkupp på vinterfavoritter

– Det er også en utfordring med all den dødplassen som oppstår på loftet fordi møblene ofte må trekkes litt ut i rommet. Men det å lage gode oppbevaringsløsninger i de lave sideveggene er et fornuftig grep.

MØRKT: Med relativt god takhøyde kan loftet fungere som bolig. Utfordringen her vil være å finne gode takvinduer.
MØRKT: Med relativt god takhøyde kan loftet fungere som bolig. Utfordringen her vil være å finne gode takvinduer. 

Les også:

Sjekk ut dette fantastiske utsiktsplatået

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden her

SOVEMESANIN: Inni denne hvite kuben ligger
badet til høyre og stuedelen til venstre. På toppen av kuben ligger sovehemsen. Trappen med bambustrinn gjør stuen ekstra flott.
SOVEMESANIN: Inni denne hvite kuben ligger badet til høyre og stuedelen til venstre. På toppen av kuben ligger sovehemsen. Trappen med bambustrinn gjør stuen ekstra flott. Foto: FOTO: Elisabeth Hilde
GODT GREP: Det er en utfordring å innrede loftsleiligheter, men de lave sideveggene egner seg i alle fall godt for oppbevaring og avlastningsbord.
Leave a Reply

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *