Fargetips: Mal en vegg i stuen i en annen farge

Ved å male én eller flere vegger i en annen farge kan du gi boligen et personlig preg – uansett om du er nybegynner, erfaren eller ekspert når det gjelder farger i hjemmet.

Nybegynner:

Er det første gang du vurderer annet enn hvitt på veggene dine? Har du ingen eller bare litt erfaring med fargesammensetning og boliginnredning? Da er én enkelt farget vegg i stuen eller på soverommet kanskje en riktig start hvis du ønsker å invitere flere farger inn i ditt hjem.

Med en farge på en enkelt vegg kan du lett endre uttrykket i rommet og skape en langt mer personlig bolig.

Når du skal velge hvilken farge du ønsker i rommet, er det viktig å overveie hvilke andre gjenstander du ønsker å fremheve. Les mer om faste holdepunkter og fargesammensetning.

Har du et avlangt rom vil en farge på f.eks. en kort endevegg få rommet til å virke mer kvadratisk og harmonisk.

Erfaren:

Er du glad i farger i hjemmet ditt og vet nøyaktig hvilke farger som går godt sammen? Da er én farget vegg kanskje ikke nok.

Velger du å male 2 eller flere vegger, krever det en større forståelse av hvilke farger som fungerer sammen – også i forhold til interiøret.

For å skape en flott effekt kan du for eksempel male to vegger overfor hverandre i en mørkere tone. Det er spesielt nyttig hvis du har et veldig bredt rom, da de mørkere fargene trekker rommet sammen og gjør det mer harmonisk.

Skal du fargelegge flere vegger i hjemmet, kan du med fordel lage en fargepalett, slik at du på forhånd har valgt farger som fungerer godt sammen.

Et godt råd kan være å male alt treverk i boligen i en nøytral farge – så er treverket med på å skape en ”rød tråd” i boligen, selv om du har forskjellige farger i rommene.

Ekspert:

Har du full kontroll på farger og boliginnredning? Da er du kanskje klar til å eksperimentere for å finne et helt unikt uttrykk til boligen.

For eksempel kan du male hele rommet (vegger, tak, vinduer, dører og evt. gulv) i samme farge. Det gir en fantastisk ro i rommet, men stiller samtidig store krav til interiør og til fargesetningen i resten av boligen når det gjelder å skape et sammenhengende og harmonisk hjem.

Tapet er en annen mulighet for å gi et ekstra personlig touch til boligen. Kle en enkelt vegg eller et helt rom med tapet som komplementerer din fargepalett i resten av boligen. Det kan være en vanskelig øvelse – men gjør du det riktig, får du til gjengjeld en fullstendig unik bolig som med garanti vil skape misunnelse hos gjestene dine.

Leave a Reply

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *