Lysboksen gjør leiligheten ni kvadratmeter større

Om man bor i leilighet og føler at man har liten plass, har man ofte ikke så mange valg annet enn å flytte til en større leilighet. Noen prøver ut nye løsninger i interiøret for å skape plass, mens andre igjen setter i gang med å få orden i systemet, noe som ofte kan gjøre sitt til at et rom virker både lysere og større.

For eneboligeiere kan man løse plassproblemet med å bygge ut, enten man satser på å heve taket og få et ekstra rom på toppen av huset, eller bygge et nytt tilbygg for å gjøre plass til en voksende familie eller behov for mer luft og lys. Om man bor i leilighet, derimot, er det ikke fullt så enkelt.

Og det var ifølge design-og arkitekturnettstedet Trendhunter nettopp dette problemet – behovet for mer plass – som fikk Stefan Eberstadt til å utvikle sitt «Backpack House» – et tilbygg som kan «henges» på leiligheter for å skape et ekstra rom i boligen din.

Byggekloss-tilbygg Prosjektet, som foreløpig er å se på som en kunstinnstallasjon, var ifølge kunstneren selv inspirert av trange kår og små boliger i storbyer som London og New York.

– Jeg har bodd flere steder hvor det har vært lite, trangt og mørkt, forklarer Eberstadt til nettstedet Designboom.

– Hvor man ofte bare har utsikt mot omverdenen gjennom et eneste lite vindu.

Kunstneren forklarer:

– Se for deg de unike mulighetene; man bor i en leilighet som ligger midt i en bygning, ikke i toppetasjen hvor man potensielt kan bygge oppover, eller på bakkeplan, hvor man i teorien også kan utvide. Med Rucksack House vil du kunne utvide leiligheten din uten å måtte flytte – eller kjøpe opp naboleiligheten slik at du kan slå ned veggen og utvide.

Henges på huset Ifølge design- og arkitekturnettstedet Designboom kan Rucksack House henges fra nesten enhver type bygning.

– Kuben henges på sideveggene ved hjelp av metallenker, forklarer Eberstadt.

– Store deler av strukturen er brukt til vinduer, noe som gjør at du vil kunne tilføre mye lys inn i en kompakt leilighet om du «bygger på» med denne.

9 m2 i løse luften På prosjektets nettside forklarer Eberstadt mer om det oppsiktsvekkende prosjektet sitt:

TILBYGG I LØSE LUFTEN: Dette tilbygget kan du ta med deg når du flytter. FOTO: Claus Bach, Silke Koch, Hana Schäfer, Octavianne Hornstein Statik
TILBYGG I LØSE LUFTEN: Dette tilbygget kan du ta med deg når du flytter.

– Vi ønsket å skape noe som skulle være et spennende arkitektonisk alternativ når det gjaldt urban levestandard og byarkitektur, forklarer designeren.

– Selv om Rucksack House fortsatt er for en skulptur å regne, tror vi at det kommer til å høste oppmerksomhet i både inn- og utland, og vil kunne flre til at man kan begynne å tenke på nye måter når det gjelder hvordan man bor i by.

Eberstadt forklarer at mini-rommet, som måler i underkant av 9 m2, er ment å skulle kunne fungere som et ekstra rom som kan huse hva man måtte ha behov for.

– Hjemmekontor, oppbevaring; å bo i by med den lille plassen man ofte har til rådighet; det å kunne bygge med ut, selv med så lite som 9 m2, vil ofte kunne utgjøre forskjellen mellom å kunne bli boende og å måtte flytte for mange.

Tilbygg i finér Rucksack House – eller boksen, som designeren kaller tilbygget for, er tenkt å skulle kunne festes til fasade eller tak – alt etter hva som fungerer best på ulike bygg.

– Selve konstruksjonen består av et sammensveiset stålbur, som på innsiden er kledd med tynne finérplater, forklarer Eberstadt.

– Utsiden av boksen er kledd i finér som er tilpasset å kunne være utsatt for vær og vind, og har vinduer av pleksiglass spredt rundt på alle tre utvendige vegger.

Stålkabler sørger for at konstruksjonen holdes forankret til bygget.

Multifunksjonelt interiør På innsiden av kuben kan man ved behov få montert møbler som kan brettes ned fra veggene ved behov.

– Innebygde løsninger vil kunne tilpasser individuelle ønsker og behov, forklarer Eberstadt.

– Hele seksjoner av veggene vil kunne brettes ut, ved hjelp av blant annet skjulte magneter i veggene. Disse kan så gjøres om til skrivebord, hyller og en plattform som kan brukes enten som sofa eller seng.

EKSTRA DAGSLYS: Vinduer fyller huset med lys og luft. FOTO: Claus Bach, Silke Koch, Hana Schäfer, Octavianne Hornstein Statik
EKSTRA DAGSLYS: Vinduer fyller huset med lys og luft.

Designeren trekker likvel fram vinduene som noe av det vikitgste med hele tilbygget.

Leave a Reply

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *